




版權(quán)說明:本文檔由用戶提供并上傳,收益歸屬內(nèi)容提供方,若內(nèi)容存在侵權(quán),請進(jìn)行舉報(bào)或認(rèn)領(lǐng)
文檔簡介
熱點(diǎn)09應(yīng)用文(全國卷)
命題特點(diǎn)以提綱類為主要命題形式,提示內(nèi)容較為簡潔;體裁和題材相對穩(wěn)定,以應(yīng)用文
為主,選材均與考生學(xué)習(xí)生活及社會熱點(diǎn)相關(guān)。命題超勢”命題將會保持穩(wěn)定性,實(shí)用類將會
成為發(fā)展趨勢,內(nèi)容上會靈活多變,加大開放性。
試卷年份體裁話題題材
全國卷I2021(甲卷)建議信中國傳統(tǒng)文化哪些中國傳統(tǒng)文化更吸引外國朋友
2020參賽短文社會生活身邊值得尊敬和愛戴的人
2019申請信社會生活畫展志愿者
2018建議信社會生活餐桌禮儀
2017告知語言學(xué)習(xí)學(xué)習(xí)計(jì)劃安排
全國卷II2021(乙卷)演講稿學(xué)習(xí)生活線上學(xué)習(xí)
2020記敘文學(xué)校生活采摘活動(dòng)
2019告知信學(xué)校生活球隊(duì)比賽事宜
2018通知學(xué)校生活觀看英文短片
2017邀請信藝術(shù)參觀剪紙藝術(shù)展
全國卷III2021(新高考)略
2020電子郵件學(xué)校生活征求英語短劇的意見
2019邀請信學(xué)校生活邀請參加音樂節(jié)
2018告知信學(xué)校生活體育活動(dòng)項(xiàng)目開展情況
2017邀請信學(xué)校生活邀請外國友人加入校隊(duì)
一、解題步驟
書面表達(dá)分步驟:
1、審體裁一審人稱一審時(shí)態(tài)f列要點(diǎn)f謀篇章
2、列出詞匯和句型—連詞成句段落—清晰完美收尾
3、檢查拼寫f亥實(shí)標(biāo)點(diǎn).檢查句子結(jié)構(gòu)是否正確—檢查要點(diǎn)是否遺漏—檢查詞數(shù)是
否符合要求
二、實(shí)戰(zhàn)技巧
寫好高考“書面表達(dá)''絕非一日之功,關(guān)鍵在于平時(shí)扎扎實(shí)實(shí)的訓(xùn)練。但是,在夯實(shí)語言基
本功的前提下,熟悉、掌握一定的應(yīng)試技巧,也非常重要。根據(jù)''書面表達(dá)''常見錯(cuò)誤及評卷要
求,建議使用“一式,兩頭,三寫,四關(guān)''的應(yīng)試搶分技巧。具體為:
一式寫對格式
要求記住英語常用文體的格式和應(yīng)用文體的寫作方式和特點(diǎn)。
二頭寫好兩頭
要求靈活運(yùn)用熟悉的句式和表達(dá)手法,使文章開頭和結(jié)尾結(jié)構(gòu)正確,言簡意賅。
三寫規(guī)范三寫
在高考英語書面表達(dá)的評分標(biāo)準(zhǔn)中,正確拼寫和使用標(biāo)點(diǎn)符號及書寫的美觀程度也是影響
得分的一個(gè)重要指標(biāo),因此考生要高度重視。許多考生只重視書面表達(dá)內(nèi)容的訓(xùn)練和提高,卻
忽視了卷面規(guī)范書寫的訓(xùn)練,導(dǎo)致本不該的失分。
四關(guān)突破四關(guān)
所謂“四關(guān)''是指突破內(nèi)容要點(diǎn)關(guān)、行文邏輯關(guān)、語法規(guī)則關(guān)和習(xí)慣表達(dá)關(guān)。要求內(nèi)容要點(diǎn)
準(zhǔn)確全面,行文邏輯通順嚴(yán)密,語言運(yùn)用正確得當(dāng),表達(dá)方式符合英語習(xí)慣。
當(dāng)然,在備考過程中,有針對性地背誦一些高分句式,套用合適的寫作模塊,可以幫助大
家在短時(shí)間內(nèi)在書面表達(dá)上推得高分!
熱點(diǎn)解讀
(2021年全國高考乙卷英語試題)你校將舉辦英語演講比賽。請你以Besmartonlinelearners
為題寫一篇發(fā)言稿參賽,內(nèi)容包括:
1.分析優(yōu)勢與不足;
2.提出學(xué)習(xí)建議。
注意:
1.詞數(shù)100左右;
2.題目和首句已為你寫好。
Besmartonlinelearners
【答案】onepossibleversion:
Besmartonlinelearners
problems.Butninghasincreasinglybeeanimportantmeansforpeopletoacquireknowledgeand
solveproblems.Butbeingsmartonlinelearnershasitsadvantagesanddisadvantages.
Firstofall,assmartonlinelearners,wecanmakefulluseofthemostextensiveeducational
resourcestobroadenthehorizon.Besides,Wecantaketheinitiativeinourstudybyourselves
withouttimeandspacelimit.
follows.Facedhesedisadvantagesareasfollows.Facedwithallkindsofinformationonihe
internet,Wecan'ttellthedifferencebetweenthetrueandthefalse,whichmaybeharmfultoour
studyandlife.Ontheotherhand,onlinelearningitselfhassomeimperfections,makingitdifficult
forusnottobeaffected.
Inconclusion,weshouldhaveagoodunderstandingofitsadvantagesanddisadvantagesand
findaproperwaytomakeourstudymoreefficient.
滿分技巧
本篇書面表達(dá)屬于應(yīng)用文,要求考生以Besmartonlinelearners為題寫一篇發(fā)言稿參賽。
【詳解】
1.詞匯積累
充分利用:makefi.il!useoJmakethemostof
擴(kuò)寬,豐富:broaden-enrich
各種各樣:allkindsof-varietiesof
不完美:imperfection—*defect
2.句式拓展
合并簡單句
原句:Inconclusion,weshouldhaveagoodunderstandingofitsadvantagesanddisadvantagesand
findaproperwaytomakeourstudymoreefficient.
拓展句:Inconclusion,weshouldhaveagoodunderstandingofitsadvantagesanddisadvantages,
findingaproperwaytomakeourstudymoreefficient.
【點(diǎn)睛】
[高分句型1]
Facedwithallkindsofinformationontheinternet,Wecan'ttellthedifferencebetweenthetrue
andthefalse,whichmaybeharmfultoourstudyandlife.(非謂語作狀語和which引導(dǎo)的非限制
性定語從句)
[高分句型2]
Ontheotherhand,onlinelearningitselfhassomeimperfections,makingitdifficultforusnotto
beaffected.(現(xiàn)在分詞作狀語)
(2020年全國統(tǒng)一高考英語試卷(新課標(biāo)H))
上周末,你和同學(xué)參加了一次采摘活動(dòng)。請你為班級英語角寫一篇短文,介紹這次活動(dòng),
內(nèi)容包括:
1.農(nóng)場情況;
2.采摘過程;
3.個(gè)人感受
注意:
1.詞數(shù)100左右;
2.題目已為你寫好。
題目:MyWeekend
MyWeekend
【答案】onepossibleversion:
MyWeekend
Organizedbythestudentunion,agroupofvolunteerswenttoHopeFanntohelpthefanners
pickpeacheslastweekend.Thefarmissituatedatthefootofamountain,theskyisblueandtheair
isfresh.Wewereattractedbythebeautifulscenery.Therearcdifferentkindsoffruittreesaswellas
avarietyofanimals.
Onarriving,wesawredripepeacheshangingonthetree.Usingbasketsandladders,Wefirst
pickedtheonesthatweremostbeautifulincolor,thenthosethatwereripeandsoft.Icouldn'twaitto
takeabite,andthesweetjuicewentdownmythroat.
Iwasgratefulforthisopportunitytogetclosetonature.NotonlywouldIbeabletoexperience
fruitpicking,butIcouldalsofeastonthesweetness!
第一步:根據(jù)提示可知,上周末,你和同學(xué)參加了一次采摘活動(dòng)。請你為班級英語角寫一篇短
文,介紹這次活動(dòng)。內(nèi)容包括:1.農(nóng)場情況;2.采摘過程;3.個(gè)人感受。
第二步:根據(jù)寫作要求確定關(guān)鍵詞(組),如:pickpeaches,issituated,beautifulscenery,fruit
trees,avarietyofanimals,Usingbasketsandladders,takeabite,begratefulfor,getclosetonature,
feastonthesweetness.
第三步:根據(jù)提示和關(guān)鍵詞(組)進(jìn)行遣詞造句,注意主謂一致和時(shí)態(tài)問題。本文用一般現(xiàn)在
時(shí)和一般過去時(shí)O
第川步:連句成文,注意使用恰當(dāng)?shù)倪B詞進(jìn)行句子之間的銜接和過渡,書寫一定要規(guī)范清晰,
保持整潔美觀的卷面是非常重要的。
【點(diǎn)睛】
范文內(nèi)容完整,語言規(guī)范,語篇連貫,詞數(shù)適當(dāng)。作者在范文中使用了較多高級表達(dá)方式,如
Organizedbythestudentunion,agroupofvolunteerswenttoHopeFarmtohelpthefarmerspick
peacheslastweekend.和Usingbasketsandladders運(yùn)用了非謂語動(dòng)詞;Wcfirstpickedtheones
thatweremostbeautifulincolor,thenthosethatwereripeandsoft.運(yùn)用了定語從句;Notonly
wouldIbeabletoexperiencefruitpicking,butIcouldalsofeastonthesweetness!運(yùn)用了連詞not
only…but…和倒裝句。全文中沒有中國式英語的句式,顯示了很高的駕馭英語的能力。另外,
文章思路清晰,層次分明,上下句轉(zhuǎn)換自然,為文章增色添彩。
(2019全國卷HI)
假定你是李華,你校將舉辦音樂節(jié)。請寫封郵件邀請你的英國朋友Allen參加,內(nèi)容包括:
I.時(shí)間;
2.活動(dòng)安排;
3.歡迎他表演節(jié)目。
注意:1.詞數(shù)100左右;
2.可以適當(dāng)增加細(xì)節(jié),以使行文連貫。
滿分技巧
【審題謀篇】
體裁邀請信
人稱第一、二人稱為主
時(shí)態(tài)一般現(xiàn)在時(shí)和一般將來時(shí)為主
1.音樂節(jié)舉辦的時(shí)間;2.活動(dòng)內(nèi)容安排;3.歡迎他表演
要點(diǎn)
節(jié)目
【提綱要點(diǎn)】
1.第一段——點(diǎn)明主題發(fā)出邀請,并介紹音樂節(jié)的具體內(nèi)容
①點(diǎn)明主題
AChineseclassicalmusicconcertwiHbcheldinthemusichallofourschool.
②發(fā)出邀請
Pdliketoinvileyoulojoinme.
③活動(dòng)安排
Manymusicmasterpieceswillbeplayedbyafamousband.
④歡迎他表演節(jié)Fl
Youareweletogiveaperformance.
2.第二、三段——表達(dá)期盼,期待回復(fù)
⑤表達(dá)期盼一我將在音樂廳入口等你
I'llmeetyouattheentranceofthemusichall.
⑥期待回復(fù)
Lookingfbiwardtoyourreply!
【潤色升級】
1.將①句增加時(shí)間細(xì)節(jié),并用賓語從句進(jìn)行表達(dá)
I'mgladtotellyouthatqChincscclassicalmusicconccrtwillbc
heldinthe」nusichallofLou「schoolonNovembe「8lh.
2.將②句用非謂語動(dòng)詞作狀語表達(dá),并與④句合并
Knowingthatyouarefondofclassicalmusic,I'dlikeioinvilnyvu
tojoinmeandyouareweletogiveaoerfoirnance.
3.將⑤句用if條件句表達(dá),并增加細(xì)節(jié)
Ifitisconvenientforyou.I'llmeetyouattheentrancc
ofthemusichallat7:00thalevening.
【規(guī)范譽(yù)寫】
四
(2018?全國卷II)
你受學(xué)生會委托為校宣傳欄“英語天地”寫一則通知,請大家觀看一部英文短片Growing
Togelher,內(nèi)容包括:
1.短片內(nèi)容:學(xué)校的發(fā)展;
2.放映時(shí)間、地點(diǎn);
3.歡迎對短片提出意見。
注意:1.詞數(shù)100左右;
2.可以適當(dāng)增加細(xì)節(jié),以使行文連貫。
【市題謀篇】
體裁通知
人稱第三人稱為主
時(shí)態(tài)一般現(xiàn)在時(shí)為主
1.短片內(nèi)容;2.放映時(shí)間、地點(diǎn);3.歡迎對短片提出
要占
意見
【提綱要點(diǎn)】
1.第一段——點(diǎn)題:你受學(xué)生會委托為校宣傳欄“英語天地”寫一則通知,請大家觀看一部
英文短片
?Recently,anoutstandingshortfilmwillbeshowninourschool.Weleto
ioinusandenjoyit!
2.第二段一主體段落展開:短片內(nèi)容;放映時(shí)間、地點(diǎn);歡迎對短片提出意見。
②短片內(nèi)容:學(xué)校的發(fā)展
Themovieisadocumentaryaboutthedevelopmentofourschool.
③放映時(shí)間、地點(diǎn)
ItwilLbeshowninthelibraryonJune9th.
④歡迎參加會后討論并充■短片提出意見
Everyoneofyouisbewelelotakepariinthediscussionheldafterwardsandgiveyour
ments.
⑤我們期待你的評論和反饋。
Weareexpectingendencouragingyourmentsandfeedback.
3.第三段——表達(dá)期望
@1havetheconfidencethatyouwillhaveagreattimethen.
【潤色升級】
1?句②通過增加定語從句來拓展要點(diǎn)
ThenameofthemovieisGrowingTogether,whichis—adocumnntary
aboulthedevelopmenlofourbelovedschool.
2.句③通過增加具體時(shí)間和地點(diǎn)拓展要點(diǎn)
ItwillbeshownonthefourthfloorKfLtheschooUib〉aryfrom2:00to4:
00intheafternoononJune9th.
3.句④和句⑤用非謂語動(dòng)詞作狀語合并為一句,實(shí)現(xiàn)句式升級
Everyoneofyouisweletotakepartinthediscussionhcldafterward
s,2xpcctcdandcncouragcdtogivcyourmcntsandfeedback.
【規(guī)范譽(yù)寫】
五
(2017.北京高考)
假設(shè)你是紅星中學(xué)高三學(xué)生李華。請根據(jù)以下四幅圖的先后順序,寫一篇英文周記,記錄
畢業(yè)前夕你們制作以“感恩母校''為主題的畢業(yè)紀(jì)念視頻的全過程。
注意:詞數(shù)不少于60。
提示詞:視頻video
【審題謀篇】
體裁圖畫類周記
人稱第一人稱為主
時(shí)態(tài)一般過去時(shí)為主
1.激烈討論后決定制作視頻;2.準(zhǔn)備素材,采訪拍攝;3.后期制作;4.畢業(yè)
要點(diǎn)
典禮放映
【提綱要點(diǎn)】
1.第一段一點(diǎn)明主題
①畢業(yè)在即,激烈討論后決定制作視頻
Graduationfinallycame.Afteraheataddiscussion,weagreedon
makingavideo.
2.第二段——主體內(nèi)容
②準(zhǔn)備素材——采訪老師,拍攝學(xué)校生活
Weinterviewedourteachersandtookpicturesofeveryaspectofschoollife.
③后期制作——爭論保留什么
Wedebatedoverwhattoputinlothevideo.
④典禮放映
Thevideowasplayedonthegraduationceremony.
⑤發(fā)表感悟——很有成就感
Thatsurelygaveusagreatsenseofachi6vement.
【潤色升級】
1.將②句增加“花費(fèi)時(shí)間”細(xì)節(jié),并升級為定語從句
Material-collectingtookusawholeweek,duringwhichwcinterviewed
ourteachersandlookpictuiesofeveryaspeclofschoollife.
2.將③句增加細(xì)節(jié),渲染討論及效果
WedebatedoverwhalU)pulinloihevideo.Somepromiseswereunavoidable,bulIhu
videoturnedou[perfect.
3.將④句升級用when狀語從句表達(dá)并增加“效果”細(xì)節(jié)
Severaldayslater,whenthevideowasplayedonthegraduation
ceremony,itwaswellreceived
【規(guī)范譽(yù)寫】
知識梳理
第1部分考場作文常見的錯(cuò)誤及防范措施
一考場作文常見的三類錯(cuò)誤
考場作文常見的錯(cuò)誤主要分為三類:詞匯類錯(cuò)誤、語法類錯(cuò)誤和漢語式英語。
—(一)詞匯類錯(cuò)誤一
考試時(shí),考生很容易出現(xiàn)單詞拼寫錯(cuò)誤和詞形變化錯(cuò)誤;而詞性不清和詞匯用法方面的錯(cuò)
誤主要還是受漢語思維的影響。其應(yīng)對措施是在備考時(shí)要多注意容易拼錯(cuò)或容易出現(xiàn)詞形變化
錯(cuò)誤的單詞,真正用心去體會英語詞匯的詞性和運(yùn)用,對一些固定習(xí)語更不能想當(dāng)然地改動(dòng)。
1.單詞拼寫錯(cuò)誤
誤:Bytheway,he'saseniorHighSchoolstudentnamedLihuafromTianJin,china.
正:Bytheway,he'saseniorhighschoolstudentnamedLiHuafromTianjin,China.
2.詞形變化錯(cuò)誤
誤:Peoplethrowedcans,paper,bagsandsoonintotheriverwater.
IE:Peoplethrewcans,paper,bagsandsoonintotheriverwater.
3.詞性不清錯(cuò)誤
誤:Everyoneinmyfamilyislikethedog.
正:Everyoneinmyfamilylikesthedog.
4.詞匯用法錯(cuò)誤
誤:Heopenedthelightafterheenteredtheroom.
正:Heturnedonthelightafterheenteredtheroom.
5.擅自改動(dòng)習(xí)語
誤:Nowadaysmostparentsattachmuchimportancewitheducation.
正:Nowadaysmostparentsattachmuchimportancetoeducation.
限時(shí)檢測
(限時(shí):10分鐘)
改正下列句子中的錯(cuò)誤
?Doingapart-timejobalwayseffectsstudy.
②ThereisnodoubtthatkeepinganEnglishdiaryhelpsyoualotwithwritenEnglish.
③Inmysurprise,hehasgotthefirstprize.
@WemustpayattentionourpronunciationwhenwespeakEnglish.
@Weareallentireresponsibleforouractionsandforourreactions.
答案:①effects—affects②writen—^written③ln—To
?attention后力口to?entire—>entirely
(二)語法類錯(cuò)誤
一個(gè)正確的句子除了用詞得當(dāng)外,語法也應(yīng)該準(zhǔn)確無誤。如果語法不正確,再好的構(gòu)思也
難以正確地表達(dá),語法類錯(cuò)誤的多少會直接影響作文的檔次。英語書面表達(dá)中語法類錯(cuò)誤主要
表現(xiàn)在:
1.時(shí)態(tài)錯(cuò)誤
誤:Whenhecameback,hefoundthathiswifehasgonetohed.
正:Whenhecameback,hefoundthathiswifehadgonetobed.
2.語態(tài)錯(cuò)誤
誤:Childrenwhoraiseinpoorfamiliescangenerallydealwithproblemsmoreeffectivelyin
theiradultyears.
正:Childrenwhoareraisedinpoorfamiliescangenerallydealwithproblemsmoreeffectively
intheiradultyears.
3.主謂一致錯(cuò)誤
誤:SomestudentslikebooksthatiswrittenbyLuXun.
正:SomestudentslikebooksthatarewrittenbyLuXun.
4.比較級使用錯(cuò)誤
誤:Withthedevelopmentoftransportation,theworldseemstobegettingmoreandmore
smaller.
正:Withthedevelopmentoftransportation,theworldseemstobegettingsmallerandsmaller.
5.非謂語動(dòng)詞使用錯(cuò)誤
誤:Theteachercameintothelab,followingbysomestudents.
正:Theteachercameintothelab,followedbysomestudents.
(限時(shí):10分鐘)
改正下列句子中的錯(cuò)誤
?Ifitwon'traintomorrow,we'llgocamping.
②NotonlyTombutalsoIaretiredofoneexaminationafteranother.
③Theythinkstudentsshouldhavetheirowntimetostudyanditismorequieterathome.
④Therearealotofstudentsstandinaqueuetoweletheoldsoldier.
⑤ShesaidshewouldpayavisittoSuzhouinthenextmonth.
答案:①won't一■doesn't②are—?am③more一■much或去掉more④stand—standing⑤
去掉in
—(三)漢語式英語——
一般來說,英漢兩種語言既有許多相似之處,又有許多不同之處。在寫作時(shí)如果想當(dāng)然地
去寫,會出現(xiàn)許多漢語式英語,其中主要包括:
1.純漢語式思維和漢語式語序
誤:Atthisschoolstudying,Ireallyveryhappy.
正:Studyingatthisschool,Iamreallyveryhappy.
2.句子成分殘缺
①誤:Therearemanystudentsdon'tsupporttheproject.
正:Therearemanystudentswhodon'tsupporttheproject.
②誤:Hetoldmethatallmyclassmalessittingintheclassroom.
正:Hetoldmethatallmyclassmatesweresittingintheclassroom.
3.句子粘連
誤:Theoldmanhastwosons,bothofthemworkinthesamepany.
正:Theoldmanhastwosons,andbothofthemworkinthesamepany.
正:Theoldmanhastwosons,bothofwhomworkin由esamepany.
4.主謂搭配不當(dāng)
誤:Hehappenedanaccidentyesterday.
正:Anaccidenthappenedtohimyesterday.
5.動(dòng)賓搭配不當(dāng)
誤:Theyaretryingtheirbesttoimprovetheirproduction.
正:Theyaretryingtheirbesttoincreasetheirproduction.
6.形容詞和名詞搭配不當(dāng)
誤:Wewalkedafarwaybeforeplantingtrees.
正:Wewalkedalongwaybeforeplantingtrees.
7.動(dòng)詞和副詞搭配不當(dāng)
誤:Mygrandfatherverylikesblackteaandhasiteveryday.
正:Mygrandfatherlikesblackteaverymuchandhasiteveryday.
8.介詞和賓語搭配不當(dāng)
誤:Theywillbuildamonumentonmemoryofthenationalhero.
正:Theywillbuildamonumentinmemoryofthenationalhero.
(限時(shí):10分鐘)
改正下列句子中的錯(cuò)誤
?Weareimpossibletofinishtheworkinsuchashorttime.
②It'sknownthatthecostinbigcitiesisveryexpensive.
③Hecameheretoattendthemeetingincar.
④Ihaven'theardfromyourletterforalongtimeandImissyouverymuch.
@1havemanycollectionsofstamps,someofthemarcmyfavorite.
答案:①Wcarcimpossible—>ltisimpossibleforus
②expensive一high③in—by④yourletter一you
?some前力「and或them—which
二防范出現(xiàn)錯(cuò)誤的兩個(gè)措施
句子正確是作文得高分的關(guān)鍵和保證,考場上要避免上述低級錯(cuò)誤,可采取以下兩個(gè)措施。
----(一)確定主語----
英語句子無論多長都有自己的主語(祈使句省略了主語you)o寫句子前首先要確定主語,
其次要特別注意漢語與英語的區(qū)別。例如:
1.北京八月多雨。
誤:BeijingrainsmuchinAugust.
正:ItrainsmuchinBeijinginAugust.
2.寫得很匆忙,我們發(fā)現(xiàn)書中滿是錯(cuò)誤。
i吳:Writteninahurry,wefoundthebookfullofmistakes.
正:Writteninahurry,thebookwasfoundfullofmistakes(byus).
——(二)確定謂語動(dòng)詞——
英語中沒有動(dòng)詞就構(gòu)不成句子,但動(dòng)詞千變?nèi)f化,稍不注意就會寫錯(cuò)句子。在寫句子時(shí)應(yīng)
特見注意以下幾個(gè)方面。
I.注意及物與不及物動(dòng)詞的正確運(yùn)用
誤;Thelivingstandardofthepeoplehasraisedinthepasttwentyyears.
正:Thelivingstandardofthepeoplehasrisen/hasbeenraisedinthepasttwentyyears.
2.注意延續(xù)性與非延續(xù)性動(dòng)詞的正確運(yùn)用
誤:Hisgrandmotherhasdiedforfifteenyears.
正:Hisgrandmotherhasbeendeadforfifteenyears.
3.注意一些不可用于被動(dòng)語態(tài)的動(dòng)詞或動(dòng)詞短語
誤:Thatdictionaryisbelongedtothelibrary.
正:Thatdictionarybelongstothelibrary.
限時(shí)檢測
(限時(shí):20分鐘)
I.以下句子含有考生常犯的錯(cuò)誤,請改正
I.Itishightimethatwedosomethingtoreducetrafficaccidents.
答案:do-did或在do前力口should
2.Whilehavingourdinner,thedoorbellrang.
答案:having前力口wewere或thedoorbellrang—>weheardthedoorbellringing
3.Recentlyourvillagehastakenplacegreatchanges.
答案:Recentlygreatchangeshavetakenplaceinourvillage.
4.DrSmith,togetherwithhiswife,aretoarriveontheeveningflight.
答案:arc—>is
5.Eatingatschoolisveryconvenientforstudents.
答案:Itisveryconvenientforstudentstoeatatschoo..
6.WouldyoupleasemeetmyuncleattheairportbecausethisishisfirstlimevisittotheUS?
答案:去掉time
7.Thecarhittedtheoldmananddrivedaway.
答案:hitted一hit;drived—drove
8.Ihavetwofriends,theirnamesareTomandJim.
答案:their—*whose或their前加and
9.Therearemanystudenrsareplantingtreesonthehill.
答案:去掉第二個(gè)are或在students后加who
10.Atweekends,wewouldplaybasketball,swimminginthepoolorgoforapicnic.
答案:swimming—>swim
II.下面的考生作文中共有1()處語言錯(cuò)誤,請改正
假定你是李華,最近與好朋友Lucy吵架了,現(xiàn)在給外教Melinda寫一封郵件請求幫助。
郵件內(nèi)容包含:
1.吵架的原因;
2.吵架后的心情;
3.請求Melinda給出解決辦法。
注意:1.詞數(shù)100左右;
2.可以適當(dāng)增加細(xì)節(jié),以使行文連貫。
DearMelinda,
ThereasonwhyIamwrittingtoyouisbecauseIquarreledwithmyfriendLucyandIneedyour
helpnow.
Thequarrelwasoccurredwhenwewerediscussingwhetherweshouldgoshoppingatlast
weekend.Becausetheingexamination,sheinsistedonstudyingatschoolwhileIopposedstrongly.
Aftertheincident,wchavenotchattedanymore,causedmegreatdepression.Iamsinceresorryto
seethingsgoinglikethisandIhavebeenfeltfrustratedeversince.
Ireallydon'twanttolosethisfriend.Couldyoupleaseoffermesomeeffectiveandpractical
advices?Lookingforwardtoyoureply.
Bestwishes!
Yours,
LiHua
第一句:第二句:
第三句:第四句:
第五句:第七句:
第八句:________________
答案:
第——句:writting—?writing;because—>that
第二句:去掉was;去掉al
第三句:Because后加of
第四句:caused一causing
第五句:sincere一sincerely;felt^feeling
第七句:advices—>advice
第八句:you—>your
(一)(限時(shí):45分鐘)
I.按分類提示,改正下列句子中的唯一一處錯(cuò)誤
題組1連詞類錯(cuò)誤
1.Inaddition,theclimatehereisverysimilartothatintheUSA,thusthereisnoneedforyou
toworryaboutii.
答案:Inaddition,theclimatehereisverysimilartothatintheUSA,您
thusthereisnoneedforyoutoworryaboutit.
2.Althoughitwasnotexpensive,inordertobuymethegift,butmydadmadeeveryeffortto
earnthemoney.
答案:Althoughitwasnotexpensive,inordertobuymethegift,氏t/
bulmydadmadeeveryefforttoearnthemoney.
yet
3.Thereasonisoftenbecausethepressurefromtheirparentsallowsthemalmostnotimefor
otheractivities.
答案:Thereasonisoftenbecausethepressurefromtheirparentsallowsthemalmostnotime
that
forotheractivities.
4.Firstly,weshouldbegivenmoreopportunitiestousethatwe'velearnedinordertohavea
bettergraspofit.
答案:Firstly,weshouldbegivenmoreopportunitiestousethatwe'velearnedinordertohave
what
abettergraspofit.
5.Around540millionpeoplearcaffectedbysecond-handsmoke,thatcauses100,000deaths
peryear.
答案:Around540millionpeopleareaffectedbysecond-handsmoke,thatcauses100,000
which
deathsperyear.
6.Ourclassismadeupof52students,allofthemarefriendlyandhard-working.
答案:Ourclassismacleupof52students,公allofthemarefriendlyandhard-working.或
Ourclassismadeupof52students,allofOemarefriendlyandhard-working.
whom
題組2動(dòng)詞類錯(cuò)誤
7.LearningthatyouareabouttopayavisittoaChinesefriendandconfusingabouttheChinese
customs,Iamwritingtoinformyouofsomerelevantdetails.
答案:LearningthatyouareabouttopayavisittoaChinesefriendandconfusingaboutthe
confused
Chinesecustoms,Iamwritingtoinformyouofsomerelevantdetails.
8.Secondly,ifIwereyou,Iwillbringsomegiftswithme,suchassouvenirsfrommyown
country.
答案:Secondly,ifIwereyou,Iwillbringsomegiftswithme,suchassouvenirsfrommy
would
owncountry.
9.What'smore,inordertohavemuchknowledgeofChineseculture,itofimportanceforyouto
beawareofthecontent,Tangpoetry.
答案:What'smore,inordertohavemuchknowledgeofChineseculture,itAofimportance
foryoutobeawareofthecontent,Tangpoetry.
lO.IfyouwanttohaveaDNAdetection,youhavetopayfor125pounds.
答案:IfyouwanttohaveaDNAdetection,youhavetopayfhr125pounds.
1l.Onlyinihiswaytheygrowuptobeindependentandbeetrulysuccessful.
答案:OnlyinthiswayAtheygrowuptobeindependentandbeetrulysuccessful.
12.Lastofall,topromotetheunderstandingandfriendshipbetweenthestudentsofthetwo
countries,Ihopeyoucandosomething,suchashelpuspracticeourspokenEnglish.
答案:Lastofall,topromotetheunderstandingandfriendshipbetweenthestudentsofthetwo
countries,Ihopeyoucandosomething,suchashelpuspracticeourspokenEnglish.
helping
13.Knownthatourlibraryisgoingtobuybooks,I'dliketogivesomesuggestions.
答案:Knownthatourlibraryisgoingtobuybooks,I'dliketogivesomesuggestions.
Knowing
14.Weatherpermits,wewillhaveapicnictomorrow.
答案:Weatherpermits>wewillhaveapicnictomorrow.
pennitling
15.Weofferawiderangeofholidaystochoose.
答案:Weofferawiderangeofholidaystochoose
題組3介詞、冠詞、代詞類錯(cuò)誤
16.Bydoingso,Icannotonlysharegoodideaswithothersbutalsolearntoexpressmeclearly.
答案:Bydoingso,Icannotonlysharegoodideaswithothersbutalsolearntoexpressme
myself
clearly.
17.Goodopinionsareworthstickingbecausetheycanbenefitusall.
答案:GoodopinionsareworthstickingQbecausetheycanbenefitusall.
18.WhenIhavedifferentopinion,Imaychoosetogiveitupandrespecttheopinionofthe
majority.
答案:WhenIhaveAdifferentopinion,Imaychooseiogiveiiupandrespecttheopinionof
themajority.
19.Twoyearsago,ourteacherofferedusananswerfbradifficultmathprobleminclass.
答案:Twoyearsago,ourteacherofferedusananswerforadifficultmathprobleminclass.
to
2O.Theblackboardisinfrontoftheclassroom.
答案:Theblackboardisin壯frontoftheclassroom.
21.Nowadaystherearestillmanypoorstudents.Theycannotaffordtogototheschool.
答案:Nowadaystherearestillmanypoorstudents.Theycannotaffordtogoto
theschool.
22.Shemetandeventuallymarriedwithamanconsiderablyyoungerthanherself.
答案:Shemetandeventuallymanied\vkhamanconsiderablyyoungerthanherself.
23.Severalyearslater,awordcamethathehadsucceededinsolvingthedifficultproblem.
答案:Severalyearslater,kwordcamethathehadsucceededinsolvingthedifficult
problem.
24.Bicyclesareenvironmentallyfriendlybecauseitwon'tgiveoffwastegas.
答案:Bicyclesareenvironmentallyfriendlybecauseitwon'tgiveoffwastegas.
they
25.Asisknowntoweall,withtheimprovementofpeople'slivingstandards,carshavebeea
popularmeansoftransport,bringinggreatconveniencetoourlife.
答案:Asisknowntoweall,withtheimprovementofpeople'slivingstandards,carshavebee
US
apopularmeansoftransport,bringinggreatconveniencetoourlife.
26.Contrarywithpeople'sexpectations,mostoftheChinesemothersarcnotinfavorofthe
authorswaysheeducatedchildren.
答案:Contrarywithpeople'sexpectations,mostoftheChinesemothersarenotinfavorofthe
to
authorswaysheeducatedchildren.
題組4形容詞和副詞類錯(cuò)誤
27.Thatsuregaveusagreatsenseofachievement.
答案:Thatsuregaveusagreatsenseofachievement.
surely
28.Wearenowlivinginaninformationage,inwhichTV,cellphonesandtheWebarewide
used.
答案:Wearenowlivinginaninformationage,inwhichTV,cellphonesandtheWebarewide
widely
used.
29.1thinkit'samoreperfectopportunityformetofurtherdevelopmyabilities.
答案:Ithinkit'sam\eperfectopportunityformetofurtherdevelopmyabilities.
3O.Heisaboredboyandwealldislikehim.
答案:Heisaboredboyandwealldislikehim.
boring
31Onlybraveonescanwatchsharksinthedeeplyocean.
答案:Onlybraveonescanwatchsharksinthedeeplyocean.
deep
32.Assoonasshesawtheresults,shegotanexcitinglookinherface.
答案:Assoonasshesawtheresults,shegotanexcilinglookinherface.
exciled
n.修改下面學(xué)生高考書面表達(dá)中的六處借誤
(2019?天津高考)假設(shè)你是晨光中學(xué)的李津,英國友好校將派教師來你校參加為期一周的
暑期交流活動(dòng)?;顒?dòng)期間,英方教師Chris將做一個(gè)有關(guān)西方藝術(shù)的講座?,F(xiàn)就講座內(nèi)容征求
你校學(xué)生的意見。請根據(jù)以下提示給C
溫馨提示
- 1. 本站所有資源如無特殊說明,都需要本地電腦安裝OFFICE2007和PDF閱讀器。圖紙軟件為CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.壓縮文件請下載最新的WinRAR軟件解壓。
- 2. 本站的文檔不包含任何第三方提供的附件圖紙等,如果需要附件,請聯(lián)系上傳者。文件的所有權(quán)益歸上傳用戶所有。
- 3. 本站RAR壓縮包中若帶圖紙,網(wǎng)頁內(nèi)容里面會有圖紙預(yù)覽,若沒有圖紙預(yù)覽就沒有圖紙。
- 4. 未經(jīng)權(quán)益所有人同意不得將文件中的內(nèi)容挪作商業(yè)或盈利用途。
- 5. 人人文庫網(wǎng)僅提供信息存儲空間,僅對用戶上傳內(nèi)容的表現(xiàn)方式做保護(hù)處理,對用戶上傳分享的文檔內(nèi)容本身不做任何修改或編輯,并不能對任何下載內(nèi)容負(fù)責(zé)。
- 6. 下載文件中如有侵權(quán)或不適當(dāng)內(nèi)容,請與我們聯(lián)系,我們立即糾正。
- 7. 本站不保證下載資源的準(zhǔn)確性、安全性和完整性, 同時(shí)也不承擔(dān)用戶因使用這些下載資源對自己和他人造成任何形式的傷害或損失。
最新文檔
- 2025河北承德市消防救援支隊(duì)政府專職消防隊(duì)員招聘73人考前自測高頻考點(diǎn)模擬試題及答案詳解(必刷)
- 2025年濰坊市教育局所屬學(xué)校公開招聘工作人員(77人)模擬試卷及答案詳解(名校卷)
- 供應(yīng)鏈流程優(yōu)化報(bào)告與實(shí)施方案工具箱
- 童話故事創(chuàng)作:動(dòng)物王國的冒險(xiǎn)7篇
- 科技改變生活的想象文4篇
- 2025甘肅蘭州宏安鐵路安檢有限公司招聘考前自測高頻考點(diǎn)模擬試題及答案詳解1套
- 2025年臨沂科技職業(yè)學(xué)院公開招聘教師和教輔人員(46名)模擬試卷含答案詳解
- 2025春季新疆石河子大學(xué)第一附屬醫(yī)院、石河子大學(xué)附屬中醫(yī)醫(yī)院(兵團(tuán)中醫(yī)醫(yī)院)校園招聘同工同酬52人模擬試卷附答案詳解
- 企業(yè)社會義務(wù)落實(shí)承諾函4篇
- 2025湖南省湘南學(xué)院公開招聘事業(yè)編制人員108人模擬試卷及答案詳解(名校卷)
- 浙江省安裝工程預(yù)算定額說明及計(jì)算規(guī)則
- 房屋建筑學(xué)民用建筑構(gòu)造概論
- 藍(lán)點(diǎn)網(wǎng)絡(luò)分賬解決方案
- GB/T 24186-2022工程機(jī)械用高強(qiáng)度耐磨鋼板和鋼帶
- GB/T 22315-2008金屬材料彈性模量和泊松比試驗(yàn)方法
- 《新媒體概論(第三版)》課件第5章
- 旅游飯店服務(wù)技能大賽客房服務(wù)比賽規(guī)則和評分標(biāo)準(zhǔn)
- 三國全面戰(zhàn)爭秘籍大全
- DBJ50-112-2016 現(xiàn)澆混凝土橋梁梁柱式模板支撐架安全技術(shù)規(guī)范
- 城市軌道交通運(yùn)營管理畢業(yè)論文題目
- DB22T 5036-2020 建設(shè)工程項(xiàng)目招標(biāo)投標(biāo)活動(dòng)程序標(biāo)準(zhǔn)
評論
0/150
提交評論